Oude druivenstruik telen in de moestuin

Wijnstokken hebben ons mensen duizenden jaren vergezeld en bezet. De “Vitis vinifera” is een van de oudste gecultiveerde planten. Bijna geen enkele andere plant heeft zoveel aandacht gekregen. De variëteit is navenant groot. Koop oude druivenstruik bij tuincentra en online kwekerijen. Vraag er zeker de nodige raad.

De wijnstok wint steeds meer liefhebbers

Een oude druivenstruik kale huismuren en muuroppervlakken en levert zelfgeproduceerde zoete en gezonde druiven

Zelfs in een pot op een balkon verwent de wijnstok zich met verse druiven.

De wijrank is eigenlijk een liaanplant die wortel schiet in de schaduw van de bomen en naar de top van de bomen klimt. Daar verspreidt het dan zijn scheuten in de volle zon.

Onze culturele wijnstokken gedragen zich op precies dezelfde manier. Daarom is de wijnstok zo veelzijdig. U kunt wijnstokken in vrijwel elke gewenste vorm laten groeien: horizontaal,groeien als een wijnstok prieel of pergola, rechtop groeiend als een latwerk voor het bouwen van muur of tuinhek vergroening of als schaduw met hangende groei voor een raam.

Druiven telen voor veel doeleinden

Wilt u voornamelijk druiven telen om een ​​prieel te bedekken? Dan kun je zowat elke oude druivenstruik kiezen die winterhard en redelijk gezond is.

Hoop je druivensap en gelei te maken? Verschillende betrouwbare, gemakkelijk te onderhouden soorten zijn geschikt voor dit doel. Sap en gelei-druiven behoren traditioneel tot de meest winterharde variëteiten.

Wilt u pitloze druiven om vers te eten? Deze variëteiten hebben wat winterbescherming nodig. Tafeldruiven met zaden zijn over het algemeen winterhard en krachtiger dan nieuwere pitloze variëteiten.

Voor het maken van wijn moet u de variëteit zorgvuldiger kiezen, rekening houdend met welke variëteiten het type wijn dat u wilt, en welke training en snoei ze nodig hebben. Hoewel deze druiven vers kunnen worden gegeten, hebben ze over het algemeen een hoger zuurgehalte, hogere suiker, hogere huid-tot-pulpverhouding en meer zaden dan tafel- en sapdruiven.